Τετάρτη 7 Μαΐου 2008

Έγκλημα στη Βερόνα από νεοφασίστες



Σοκ έχει προκαλέσει στην Ιταλία η είδηση ότι ένας 29χρονος άνδρας βρήκε φρικτό θάνατο στη Βερόνα έπειτα από άγριο ξυλοδαρμό που υπέστη από πέντε νεαρούς. Σε έρευνα που πραγματοποίησε η αστυνομία μετά το περιστατικό στα σπίτια τους, βρέθηκε υλικό νεοφασιστικών ομάδων.

Ο άτυχος γραφίστας Νικόλα Τομαζόλι έπεσε θύμα ανελέητου ξυλοδαρμού από έναν 19χρονο και τέσσερις 20χρονους την Πρωτομαγιά, επειδή αρνήθηκε να τους δώσει τσιγάρο. Ο Τομαζόλι μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο σε κωματώδη κατάσταση και απεβίωσε αργά το βράδυ της Τρίτης (6/5). Οι γονείς του άτυχου νέου αποφάσισαν να δωρίσουν τα όργανά του.

Οι ιταλικές αρχές, οι οποίες είχαν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό, κατάφεραν να εντοπίσουν και να συλλάβουν τους δράστες. Δύο είχαν διαφύγει στο Λονδίνο, αλλά συνελήφθησαν όταν επέστρεψαν στην Ιταλία.

Πρόκειται για έναν εργάτη, ένα υπάλληλο χρηματιστηριακής εταιρίας, και τρεις φοιτητές. Σε έφοδο που πραγματοποίησε η ιταλική αστυνομία στα σπίτια τους, βρήκε και κατέσχεσε υλικό νεοφασιστικών ομάδων, οι οποίες δραστηριοποιούνται στο χώρο των ακροδεξιών οπαδών της ποδοσφαιρικής ομάδας «Hellas Verona». Πρόκειται για κείμενα που προτρέπουν στο φυλετικό μίσος και στην απάλειψη κάθε διαφορετικότητας.

Να σημειωθεί ότι ο δήμαρχος της Βερόνας Φλάβιο Τόζι ανήκει στην ακροδεξιά Λίγκα του Βορρά. «Η Βερόνα δεν είναι μια πόλη νεοφασιστών και δεν αξίζει να δυσφημίζεται εξαιτίας των πράξεων λίγων χούλιγκαν» είπε.

Δίνοντας τη δική του ερμηνεία για το περιστατικό, ο δήμαρχος του Ιλάζι – προάστιο της Βερόνας – δήλωσε ότι «μπορεί να πρόκειται για νέους, με φαινομενικά ήπιο χαρακτήρα, που όταν όμως βρίσκονται σε παρέα, μεταμορφώνονται και φανατίζονται».

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, το κλίμα είναι ιδιαίτερα τεταμένο στην Ιταλία, η οποία βγήκε πρόσφατα από μια έντονη προεκλογική περίοδο που επικεντρώθηκε στην υπερβολική παρουσία νόμιμων και μη μεταναστών, καθώς και στην ανάγκη «αυτοάμυνας» των πολιτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: